FIGAMU X. kongresszusa

Egy jó hangulatú, igazi ünnepi kongresszuson vagyunk túl. Április 17. és 19. között 10. alkalommal rendeztük meg a Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportjának (FIGAMU) éves kongresszusát Balatonalmádiban. A rendezvényt harmadik alklommal a Fiatal Sebészek Szekciójának (FISESZ) kongresszusával közösen tartottuk.

Nagy öröm számunkra, hogy ismét szép számmal regisztráltak a gasztroenterológia iránt érdeklődő fiatal kollégák: idén közel 300 résztvevőnk volt. Értékes előadásokat hallhattunk, megoszthattuk tapasztalatainkat és a jelenlévők újabb barátságokat köthettek.

A legnagyobb boldogságot az jelenti, ha évről évre a már visszatérő kollégák mellett új arcokat is látunk. Számunkra ez a siker záloga.

A pénteki nyitó napon a Táplálásterápia kérdéskört felölelő posztgraduális kurzussal kezdődött rendezvényünk. Madách Krisztina, Pap Ákos és Sahin Péter előadásaiban a folyadékterápiáról, az akut pancreatitis táplásterápiájáról és a rövid bél szindrómás betegek enterális és parenterális táplálásáról hallhattunk összefoglaló előadásokat. A prezentációkat gyakorlati témákat felölelő kerekasztal beszélgetések követték, amelyen nagy örömünkre igen sok fiatal kolléga vett részt.

A FIGAFUT futóverseny most sem maradt el. A gyönyörű napsütésben, a hullámzó Balaton partján sokan gondoltuk úgy, hogy a hosszú szakmai programra sportosan kell felkészüljünk. A futóversenyt Gyimesi György nyerte, a hölgyek közül Kürti Zsuzsanna volt a leggyorsabb.

A hivatalos megnyitót követően első blokkban a gasztroenterológia aktuális témái közül válogattunk. Rácz István a svfüggő kórképekről, Madácsy László az operatív endoszkópia lehetőségeiről, valamint Tánczos Krisztián a masszív vérzések intenzív kezeléséről tartott előadást. A kora délutáni szekciót “state of the art” előadásával Lars Aabakken, az ESGE elnöke zárta, aki aterápiás endoszkópos lehetőségekről és az ERCP gyakorlati oktatásáról beszélt. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy Aabakken professzor úr elfogadta meghívásunkat és együtt ünneplte velünk a jubileumi kongresszust.

Hagyományainkhoz híven a blokkokat interaktív esetbemutatások követték. A pénteki nap legjobb fiatal előadója Szalai Milán lett. Az esti szimpóziumot és az ünnepi vacsorát megelőző poszter szekcióban Tóth Ildikó esetbemutatása bizonyult a legjobbnak. A meghídetett játékunk sikeres megfejtői közül Balla Edit kapta a fődíjat.

Az ünneplés jegyében, a pénteki vacsora a FIGAMU múltját képekben bemutató impozáns rövidfilmmel indult, melyet a korábbi elnökök beszéde követett. Ezután az ünneplés kötetlen formában folytatódott.

A szombat délelőtt igen változatos és egyben nagy érdeklődésre számot tartó szimpóziumokkal és az endoszkópos oktatás kérdéseivel foglalkozó kerekasztal beszélgetéssel telt. Később a gyulladásos bélbetegségek korszerű megközelítése és kezelése témakörben Banai János, Szepes Zoltán, Besznyák István, Szamosi Tamás, Palatka Károly és Lestár Béla tartottak átfogó előadásokat. Az ezt követő esetismertetések legjobb előadója Pálinkás Dániel lett. A szombat délutáni poszterszekciót Balla Edit esetbemutatása nyerte. A Ferring Kft “legjobb IBD absztrakt” különdíját Visnyei Zsolt kapta.

A vasárnapi napon, a hagyományokhoz híven, a FISESZ-szel közös blokk következett amely során a hasnyálmirigy betegségek sebészeti és gasztroenterológiai kérdéseit vitattuk meg. A meghívott előadók Szepes Attila, Oláh Attila,Czakó László és Nehéz László voltak.A legjobb fiatal előadó Illés Dóra és Ónody Péter voltak.

A rendezvény az értékes szakmai tartalom és a regisztrált résztvevők magas száma miatt ismét kiemlkedő volt. Az eseményt számos gyógyszer-és műszetechnikai cég, valamint egyéb kiállító támogatta , így hozzájárultak a kongresszus sikeres lebonyolításához.

Reméljük minden résztvevő jól érezte magát, és egy kis kitekintést nyerhetett az országban dolgozó fiatalok munkájára, lehetőségeire.

Jövőre nagy szeretettel várunk ismét mindenkit!

 

A FIGAMU 10. kongresszus fotógalériája itt található

A FIGAMU 10 előadáskivonatai

IBD Új terápiás lehetőségek a horizonton - Banai János

Operatív endoszkópia jelenlegi lehetőségei - mi várható  a közeljövőben? - Dr. med. habil. Madácsy László

Biohasonlók IBD-ben - Palata Károly

Savfüggő kórképek és a H.pylori fertőzés aktualitásai - Rácz István

Gyulladásos bélbetegség kezelése - Szamosi Tamás

FIGAMU X. kongresszusa - Besznyák István

Maszív gasztrointesztinális vérzés elállítása egy új koncepció - Tánczos Krisztián