FIGAMU VI. kongresszusa

2011. április 8-10. között került megrendezésre a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportjának (FIGAMU) hatodik kongresszusa immár hagyományszerűen Balatonalmádiban, 209 regisztrált résztvevővel. Az éves találkozó elsődleges célja a fiatal gasztroenterológusok számára lehetőséget biztosítani az egymás közötti, valamint a szakterület elismert képviselőivel való megbeszélésekre, kapcsolatteremtésre.

A kongresszusnak idén 4 fő témaköre volt, nevezetesen az endoszkópos képzés keretein belül a “Polypok, polypectomia a gyakorlatban”, valamint a “Sárgaság”, a “Gasztroenterológiai és háziorvoslás határterületei” és a “Vékonybél” szekciók. Mind a négy fő témakör blokkja két részből állt, az elsőben a témák elismert szakértőinek előadásai hangzottak el, majd a második felében interaktív esetmegbeszélésekre került sor, amelyeket a FIGAMU tagok által beküldött munkákból válogatott ki idén is a vezetőség. Az endoscopos képzés kapcsán idén a polypectomia feltételeiről Dr. Herszényi Lászlótól, majd annak a felső és az alsó tápcsatornában való elvégzéséről Dr. Altorjay Istvántól illetve Dr. Lakatos Lászlótól hallhattunk. A polypectomizált betegek utánkövetéséről Dr. Orosz Péter tartott tanulságos előadást, majd pedig az ambuláns polyectomiával kapcsolatos tapasztalatokról hallhattunk Dr. Bene Lászlótól. A “Sárgaság” blokkban hallhattunk a sárgaság differenciáldiagnosztikájáról Dr. Varga Márta előadásában, az infekt eredetű sárgaságról Dr. Schuller János előadásában, a sárgaságot okozó hasnyálmirigybetegségekról Dr. Czakó Lászlótól, majd pedig ez epeúti beavatkozásokról Dr. Topa Lajostól. A “Gasztroenterológia és háziorvoslás határterületei” szekcióban nagyszerű előadást hallhattunk Dr. Podányi Beátától a gasztrointesztinális betegségek bőrtüneteiről, az emelkedett tumormarker és májfunkciós értékek helyes értékeléséről Dr. Gasztonyi Beátától, összefoglalót hallhattunk az emésztőszervi betegségek szűréséről Dr. Bálint Leventétől, majd pedig Prof. Dr. Rácz István a H. pylori eredaikáció aktuális kérdéseit foglalta össze. A “Vékonybél” szekcióban kitűnő összefoglalót hallhattunk Dr. Molnár Tamástól az IBD vékonybél érintettségéről és a veleszületett vékonybél betegségekről Dr. Vass Noémitól és Dr. Szamosi Tamástól. Izgalmas előadást hallhattunk Dr. Korponay-Szabó Ilmától a coeliakia új diagnosztikus megközelítéséről, a felnőttkori malabsorptio és maldigestioról Dr. Czimmer József előadásában, valamint bélbetegségekben fellépő hiányállapotokról Dr. Miheller Páltól.

A szombati napon immár másodízben volt lehetőség ultrahangos “hands-on” training-re kis csoportokban, összesen két ultrahang gépen, a szakmában elismertek expertek irányításával.

A közönség által a legjobbnak ítélt, az egyes támákhoz kapcsolódó esetismertetések előadói a rendezvény szponzorai által felajánlott neves, nemzetközi illetve hazai kongresszusi részvételt nyertek, így Dr. Schafer Eszter, Dr. Budai Annamária, Dr. Berényi Zsolt és Dr. Szász Norbert.

A kongresszuson immár harmadik alkalommal került megrendezésre a „FIGAFUT” jótékonysági futás összesen 18 résztvevővel, a nevezési díjakból befolyt összeget a „Bóhócdoktorok Alapítvány” javára ajánlottuk fel, a futóverseny abszolút első díjat Dr. Szőnyi Mihály nyerte.

A kongresszus fővédnöke Prof. Dr. Wittmann Tibor, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke volt.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az ultrahangos képzés tutorainak, a kongresszus felkért előadóinak a színvonalas előadásokért, a fiatal kollégáknak a tanulságos esetbemutatásokért és nem utolsó sorban a Mis&Bos Kft-nek az esti jóhangulatról is gondoskodó kiváló szervezésért.

A kép eltávolítva.A kép eltávolítva.A kép eltávolítva.
[clear]

[permalink p="7687" target="self"]Az összes fotó megtekintése[/permalink]