Figamu IX. kongresszusa

2014. április 4-6. között került megrendezésre a Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportjának (FIGAMU) éves konferenciája Balatonalmádiban, immáron kilencedik alkalommal. A FIGAMU IX. Kongresszusát ismét a Fiatal Sebészek Szekciójának (FISESZ) II. Kongresszusával együtt tartottuk meg. A két rendezvény párhuzamos lebonyolításával a tavaly megkezdett gyakorlatot folytattuk, ezáltal lehetőséget biztosítva a társszakmák munkájának további közeli megismerésére, valamint a szakmai és baráti kapcsolatok elmélyítésére.

A konferencia pre-meeting formában „A colonoscopia új világa” címmel, egész délelőttöt betöltő elméleti és részben gyakorlati képzéssel indult. Ebben az alsó tápcsatorna diagnosztikájában alkalmazott új endoszkópos képalkotó lehetőségeket ismerhettük meg.

A hagyományosan megrendezett FIGAFUT jótékonysági futást és a hivatalos megnyitót követően az első szakmai blokkban a leggyakoribb és jelentőségük alapján kiemelt sürgősségi emésztőszervi kórképek kerültek bemutatásra. Az előadásokat rendhagyó módon közösen, egy fiatal és egy tapasztalt kolléga együtt, egymást kiegészítve és magyarázva tartották meg. A másik főtéma a gyermekgyógyászat és a felnőtt gasztroenterológia közös vonatkozásait, kérdéseit és kihívásait mutatta be. Az előadásokat itt is tandem módon, egy gyermekgyógyász és egy felnőtt gasztroenterológus közösen adták elő. A hagyományteremtő közös gasztroenterológus-sebész blokk idei témája a felső tápcsatorna daganatos megbetegedéseinek diagnosztikus és kezelési stratégiája volt. Az összefoglaló előadások mellett, a Semmelweis Egyetem, I. sz. Sebészeti Klinikáról közvetítve, élő endoszkópos demonstrációt is láthattunk.

A beküldött értékes absztraktok nagy száma miatt a blokkonkénti esetismertetéseken kívül, két külön szekció formájában, poszterek is bemutatásra kerültek.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy elfogadta meghívásunkat és a kongresszuson vendégül láthattuk Rainer Schöfl professzor urat Linzből (Ausztria), a nemzetközi gasztroenterológiai és endoszkópos élet egyik közismert és kiemelkedő szaktekintélyét, aki a kongresszus fénypontjaként „state of the art” előadás formájában az operatív endoszkópia alsó tápcsatornai lehetőségeit ismertette.

A kongresszus során a világszerte ismert és egyre népszerűbb, egyesült államokbeli magyar startup cég termékének, az internetes előadás-készítő szoftver, a Prezi bemutatójára és oktatására is sor került.

Az idei évben a közgyűlés keretein belül új vezetőséget és elnökséget választottunk. A leköszönő vezetőségi tagok – Pár Gabriella, Dubravcsik Zsolt és Szijártó Attila – kiemelkedő munkájáért külön köszönettel tartozunk.

A kettős rendezvény nemcsak az értékes szakmai tartalommal, hanem a résztvevők számával is kimagaslott, mivel a két kongresszuson együttesen regisztrált résztvevők száma 520 felett volt.

Az eseményt számos gyógyszer- és műszertechnikai cég, valamint egyéb kiállító és szponzor támogatta, melyek anyagi segítségükkel nagyban hozzájárultak a kongresszus sikeres lebonyolításához.

A hagyományosan kitűnő szervezésért hálás köszönettel tartozunk a Mis&Bos Rendezvényszervező Kft-nek.

Előadások letöltése:

Vasárnapi közös előadások letöltése: